Archief ondersteuning in STTR Builder

Uitleg over nieuwe functies in STTR builder

Vanwege wettelijke verplichtingen is het nodig voor onze klanten om een archief van toepasbare regels en het proces rondom veranderingen te registreren. Daarom hebben we nieuwe functies in de STTR builder toegevoegd.

Deze feature zal de toepasbare regels die richting het DSO gestuurd zijn opslaan (archiveren) en de informatie rondom het versturen van de wijzigingen vastleggen. Dit zal de huidige backup functionaliteit vervangen, maar het blijft wel mogelijk om oud werk te bewaren. Daarnaast zal het ook mogelijk zijn om toepasbare regels te herstellen naar een oudere versie.

Deze nieuwe feature zal een aantal nieuwe begrippen introduceren en op deze pagina leggen wij graag uit wat jij als klant moet weten.


Wat zijn versies?

Als een versie wordt benoemd, dan gaat dit altijd om een regelobject dat is gepubliceerd op het DSO. Dit zal altijd een hoofdnummer zijn (bijv. 1.0, 2.0, 5.0 etc.). Er kan aan een versie gewerkt worden tot dat deze wordt verstuurd aan het DSO.

Wanneer een nieuwe toepasbare regel wordt gemaakt, dan zal er geen hoofdversienummer zijn en de milestones zullen dus alleen hun subnummers hebben. Bijv. 0.1, 0.2 etc. Pas wanneer deze wordt gepubliceerd op het DSO zal dit een volle versie worden. Gebruikers kunnen altijd een nieuwe milestone maken door op de knop ‘Milestone maken’ te drukken in de STTR Editor. Hierna moet een titel en opmerking voor deze milestone gemaakt worden.


Voorbeeld van hoe versies werken

Aanmaken regelobject → 0.1 → nieuwe milestones worden gemaakt → 0.2 → 0.3 → gepubliceerd op DSO (creëert automatisch versie) → 1.0 → wijzigingen, nieuwe milestones worden gemaakt → 1.1 → 1.2 → gepubliceerd op DSO (creëert automatisch versie) → 2.0 → wijzigingen, nieuwe milestones worden gemaakt → 2.1 etc.


Wat is een milestone?

Als een milestone wordt benoemd, dan gaat dit om een tussenstatus van een regelobject. Dit is dus nog niet gepubliceerd op het DSO, dit is een in-behandeling-status. Milestones zullen altijd een hoofd- en subnummer hebben, bijv. 1.1, 1.2, 2.5, 5.7 etc.



Publiceren op DSO

Een nieuwe versie van een regelobject (bijvoorbeeld check of formulier) kan pas op het DSO worden gepubliceerd als een reden voor de verandering wordt ingevuld. Daarnaast moet ook de controle informatie worden ingevuld door een (andere) gebruiker die het regelobject verifieert en besluit dat mag worden gepubliceerd op het DSO. Deze informatie wordt ook gearchiveerd. Dit om in de toekomst deze informatie terug te kunnen halen.


Als het regelobject is geverifieerd dan kan het gepubliceerd worden op het DSO. De gebruiker zal de begin- en eventueel einddatum moeten invullen van de geldigheid. Nadat dit is verstuurd en ontvangen zal het overzichtsscherm ook worden aangepast. De huidige actieve versie zal ook worden getoond.


Herstellen van oudere versies en milestones

Het is mogelijk om een oudere versie of milestone van een regelobject te herstellen en verder te gaan vanaf dat punt. Om dit te doen moet eerst een overzicht van alle versies en milestones worden geopend via de knop ‘alle versies bekijken’.


In het vervolgscherm kan een oude versie direct hersteld worden. Door de versie uit te klappen kunnen ook de milestones worden ingezien. De gebruiker zal een waarschuwing krijgen wanneer de herstelfunctie bestaande data zal overschrijven. Hierna kan deze direct geopend worden. Herstelde versies of milestones zullen direct beschikbaar zijn om aan te passen en zullen op ‘In behandeling’ worden gezet.


Exporteren van gearchiveerde versies

Het is ook mogelijk om gearchiveerde versies als bestand te exporteren zodat deze lokaal kan worden opgeslagen. Dit kan door op de Exporteren-knop te drukken in het overzicht van de versies. Dit zal direct een zip-bestand downloaden.


Exporteren en importeren van activiteiten (tijdelijke werkwijze)

Met de komst van de milestones en archiefversies zal er ook het een en ander moeten wijzigen voor de export en import van activiteiten in de STTR builder. Op dit moment hebben wij dit in de software ongewijzigd gelaten waardoor het mogelijk is om van een al bestaande activiteit een import te doen in uw omgeving. Daardoor ontstaat een tweede versie van de activiteit en dat is in het kader van de juiste versionering en archivering niet wenselijk. Wij adviseren daarom om vooralsnog zo min mogelijk gebruik te maken van de export en importfunctionaliteit.


Werkwijze exporteren en importeren van activiteiten

Als u toch een export wilt maken (bijvoorbeeld omdat u een gewijzigd formulier heeft gemaakt en getest en u deze over wilt halen naar de productieomgeving) beschrijven we hieronder welke werkwijze u moet aanhouden om toch nu al de juiste versionering en archivering aan te houden. Bekijk de handleiding voor de stappen.