Toepasbare regels

Wat zijn toepasbare regels? Voor de Omgevingswet moeten er door gemeenten en waterschappen toepasbare regels worden gemaakt. De ambitie is dat initiatiefnemers makkelijk hun weg vinden bij vergunningaanvragen. Zonder verstrikt te raken in juridisch jargon. Alleen: dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

opstellen, aanpassen, controleren en aanbieden

Toepasbare regels maken

Stappen ondernemen

Op naar het omgevingsplan

Nu de Omgevingswet in werking is getreden, moeten gemeenten van het tijdelijk deel van het omgevingsplan (de bruidsschat) een 'eigen' omgevingsplan maken.

  • Omgevingsplan maken

    Als gemeente ga je in de komende jaren het tijdelijke deel van het omgevingsplan volledig vervangen door jullie eigen omgevingsplan. Hiervoor maak je toepasbare regels in de regelbeheersoftware voor de digitale vragenbomen en aanvraagformulieren op het DSO.

  • Aanvragen uit DSO verwerken

    Gemeenten en waterschappen moeten in staat zijn om de aanvragen uit het DSO te kunnen ontvangen en afhandelen in het eigen VTH-systeem (Vergunningen, Toezicht en Handhaving).

Wet en praktijk in balans!

Complex spanningsveld

Waar bij de juridische regels de wet centraal staat, staan bij de toepasbare regels de initiatiefnemer en de praktijk centraal. Zie hier het spanningsveld en de uitdaging waar veel gemeenten en waterschappen mee kampen bij het maken van toepasbare regels voor de eigen lokale regelgeving.


“Een vergunning voor een dakkapel of een uitrit bij een woonhuis: goede toepasbare regels helpen in de communicatie tussen de regelgever en burgers of bedrijven. Communicatie die niet alleen gebruiksvriendelijk moet zijn, maar ook moet kloppen met de wetgeving erachter. Bij Geodan snappen we beide belangen en ondersteunen we deze met slimme software en tooling.”

Wilfried van Amerongen - Sales executive bij Geodan


Voor burgers

Regels op de kaart en checks

In het nieuwe Omgevingsloket moeten er door gemeenten en waterschappen toepasbare regels voor verschillende activiteiten worden gemaakt. Zo moet alle regelgeving voor een initiatiefnemer snel en duidelijk ruimtelijk te vinden zijn op ‘regels op de kaart’. En wil je als burger precies weten waaraan je moet voldoen bij het snoeien van een knotwilg in de achtertuin, dan biedt de ‘vergunningcheck’ uitkomst.


Slim aanvragen

Belangrijke vragenbomen

Maar gaat het om het snoeien van een beschermde boomsoort? En staat de boom op een plek waar misschien ook vleermuizen verblijven? Dan geldt er waarschijnlijk ook nog wetgeving vanuit de provincie. Slimme vragenbomen zorgen er niet alleen voor dat de initiatiefnemer snel weet welke regelgeving er waar en waarvoor geldt, maar ook welke specifieke indieningsvereisten nodig zijn bij de vergunningaanvraag in het onderdeel ‘aanvraag’.


Benodigde software

Toepasbare regels maken? Met de STTR Builder!

Of het nu gaat om het opstellen, valideren of afspelen: wij zijn helemaal thuis in het domein van de toepasbare regels. Zo zorgt onze STTR Builder er voor dat juridische regels snel, efficiënt en betrouwbaar worden omgezet naar handige checks en duidelijke aanvraagformulieren.
Voor het leren maken van en ondersteunen bij toepasbare regels bieden wij verschillende ondersteuningspakketten. Ons uitgangspunt is dat we jullie leren zelf toepasbare regels te maken. Maar snel en adequaat bij kunnen springen (of volledig kunnen ontzorgen) als dat wenselijk is.

Download het informatiepakket

Leer alles wat je moet weten over de Omgevingswet.