Gemeente Zeist kiest voor STTR Builder

Duidelijke keuze voor gebruiksgemak en snelheid

Zoals de ene boom de andere niet is, geldt dat ook voor de dik 350 gemeenten van ons land. Bij Zeist denken we al snel aan bossen, groen en rust. Unieke eigenschappen waar de gemeente trots en zuinig op is. Bij de softwarekeuze voor het maken van toepasbare regels omtrent het kappen van bomen ging gemeente Zeist dan ook niet over één nacht ijs. Na een intensieve testperiode en vergelijking kwam de STTR Builder van Geodan als winnaar uit de bus.

Gaat het om een knotwilg, een oude els of conifeer? Staat die op eigen grond en binnen of buiten de bebouwde kom? Heb ik bij het kappen ervan een omgevingsvergunning nodig, of kan ik met een meldplicht af? Waar regelgeving rond het kappen van bomen op veel plekken redelijk eenvoudig is, vraagt de diversiteit aan groen in Zeist om maatwerk, een goede informatievoorziening en duidelijke regelgeving.

Niet over één nacht ijs

De praktijk is nog altijd de beste plek om tot een goede beoordeling van een nieuw softwarepakket te komen. Daarom werd er in Zeist een interdisciplinair team gevormd dat drie maanden aan de slag ging met het maken van toepasbare regels. In het team zaten medewerkers op het gebied van regelgeving, bestemmingsplannen en juridische regels. Maar ook vanuit functioneel beheer en de administratieve kant. Met die verschillende disciplines kon het huidige en gewenste proces nauwkeurig in kaart worden gebracht.

Aan de slag

In de pilot werden twee softwarepakketten getest. Een eerste opvallende bevinding was dat niet de STTR Builder van Geodan, maar het andere pakket meer mogelijkheden leek te hebben. “Met name in de manier waarop beslisbomen werden opgebouwd”, zegt Arno van Waesberghe, Projectleider DSO bij de gemeente. “We vroegen ons af of de STTR Builder dit ook kon waarmaken.”

Het antwoord op die vraag liet niet lang op zich wachten. Naast de mogelijkheden en flexibiliteit, scoorde de STTR Builder ook hoog op intuïtiviteit en gebruikersgemak. “Ook qua implementatie is het een erg eenvoudige tool”, vult Arno van Waesberghe aan.

In de pilot zelf werd gekozen voor een proeflicentie:

“Dat was in een halve dag geregeld. Na een korte uitleg over hoe het maken van toepasbare regels werkt, konden we eigenlijk al aan de slag.”

Duidelijke conclusie

Aan het eind van de pilot was de pilotgroep duidelijk in haar conclusie:

“Iedereen in het team vond dat de STTR Builder significant gebruiksvriendelijker én sneller werkte. Het verschil in snelheid was al duidelijk bij het maken van de regels voor de vergunningscheck. Maar toen we aan de slag gingen met het opstellen van aanvraagvereisten merkten we pas echt het verschil. Met de STTR Builder kunnen we tot vier keer sneller de aanvraagvereisten in elkaar zetten. En dat geldt dus niet alleen voor het kappen van bomen, maar voor elke activiteit waar aanvraagvereisten voor gelden. Ja, we hebben de juiste keuze gemaakt en de proeflicentie ingeruild voor een echte.”

Arno van Waesberghe – Projectleider DSO bij Gemeente Zeist


Deel deze case via

Demo

Meer weten over de software functionaliteiten?

Vraag nu een demo aan en wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen